Ministerul Mediului din Republica Moldova a organizat Seminarul de evaluare a Contribuției Naționale Determinate 3 în colaborare cu NDC Partenership și GIZ Moldova. Evenimentul a avut loc în perioada 15-17 octombrie 2024, având ca temă principală actualizarea Contribuției Naționale Determinate (CND). Seminarul a reunit reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, organizațiilor internaționale și partenerilor de dezvoltare, cu scopul de a evalua progresele înregistrate în domeniul schimbărilor climatice și de a îmbunătăți măsurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Contribuțiile Național Determinate (CND) reprezintă elementul central al Acordului de la Paris și al realizării obiectivelor sale pe termen lung. CND reflectă eforturile fiecărei țări de a reduce emisiile naționale a gazelor cu efect de seră și de a se adapta la impactul schimbărilor climatice.
În cadrul seminarului, Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a prezentat progresele înregistrate de țara noastră în domeniul emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, au fost identificate noi oportunități pentru intensificarea eforturilor în vederea atingerii obiectivelor setate pentru a trece la o economie cu emisii reduse de carbon.
Secretara de Stat Aliona Rusnac a subliniat importanța acestui seminar pentru Republica Moldova, declarând: „Acest seminar reprezintă un pas important în direcția actualizării Contribuției Naționale Determinate, prin care ne propunem să ne aliniem angajamentelor internaționale în domeniul schimbărilor climatice. Colaborarea cu partenerii internaționali ne va ajuta să îmbunătățim politicile naționale și să ne creștem capacitatea de reacție în fața provocărilor legate de schimbările climatice.”
Seminarul a fost dedicat discuțiilor despre angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova în domeniul schimbărilor climatice și evaluarea politicilor naționale necesare pentru atingerea acestor angajamente. Participanții au avut ocazia să analizeze sectoare specifice, precum energie, procese industriale și utilizarea produselor (PIUP), agricultură, utilizarea terenurilor și gestionarea deșeurilor.
Prin Proiectul de pregătire pentru CND inițiat de Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ), Republica Moldova beneficiază de suport tehnic, expertiză și finanțare pentru a evalua implementarea CND 2.0 și pentru a analiza progresul în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor. Actualizarea CND 3.0 este esențială, având în vedere că această contribuție trebuie raportată Convenției Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la schimbările climatice (CONUSC) până în primul trimestru al anului 2025.