Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Reuniunea WGP28 a Convenției de la Aarhus: Progres și Angajamente ale Republicii Moldova în Promovarea Transparenței și Participării Publice în Probleme de Mediu

Published on: V, 07/05/2024 - 11:18

În perioada 2-4 iulie, la Geneva, a avut loc cea de-a douăzeci și opta reuniune a Grupului de lucru al părților (WGP28) al Convenției de la Aarhus, care se ocupă cu accesul la informații, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în probleme de mediu.
 
Scopul reuniunii a fost evaluarea progresului în implementarea programului de lucru actual și discutarea realizărilor în promovarea accesului la informație, a participării publicului și a accesului la justiție. S-a discutat despre cum se poate contesta încălcarea legislației de mediu și despre îmbunătățirile necesare în participarea publicului la decizii importante.
 
Republica Moldova și-a exprimat interesul de a conduce Grupurile de lucru privind accesul la informație și a subliniat importanța implicării altor părți în monitorizarea și sprijinirea punerii în aplicare a principiilor Convenției de la Aarhus. În prezent, Moldova lucrează la un nou act de reglementare pentru a îmbunătăți participarea publicului, un pas important pentru transparența deciziilor de mediu.
 
De-a lungul anilor, Moldova a făcut eforturi semnificative pentru a pune în aplicare principiile Convenției de la Aarhus, sporind accesul la informații de mediu, îmbunătățind participarea în procesele decizionale și asigurând accesul la justiție în probleme de mediu.