Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în vizită la Iași

Published on: L, 06/10/2024 - 16:31

Astăzi, Ministrul Mediului a avut o vizită de lucru la Iași, unde a vizitat primul centru de colectare cu aport voluntar din România.

 

Centru a fost creat pentru ca fiecare locuitor să aducă voluntar deșeurile voluminoase, care nu sunt colectate de companiile de autosalubrizare, precum sunt: mobilă veche, echipamente electrice și electronice, deșeuri de construcție și periculoase, dar și alte tipuri de deșeuri, care mai apoi sunt preluate și transmise către reciclatori. 

 

Centrul este gestionat de ,,SalubrIS”. Acesta stimulează economia circulară și reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care ar putea ajunge la gropile de gunoi sau în natură.

 

Tot astăzi, ministrul Lazarencu a vizitat și Centrul de comandă, monitorizare și dispecerizare a operatorul de salubritate a municipiului Iași, care monitorizează în timp real toată activitatea echipajelor și muncitorilor, ceea ce face ca serviciul să fie unul foarte eficient și calitativ. Este primul centru de colectare cu aport voluntar din România, care este un exemplu de succes.

 

În prezent, Ministerul Mediului desfășoară un proiect pilot pentru a construi astfel de centre și în Republica Moldova, iar vizitele precum cea de astăzi oferă oportunitatea de a prelua exemple bune de urmat în acest domeniu.