Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministrul Mediului a discutat cu Ambasadorul Lituaniei despre cooperarea în domeniul protecției mediului

Published on: V, 06/07/2024 - 16:44

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, s-a întâlnit cu E.S Tadas Valionis, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, pentru a discuta despre cooperarea dintre cele două țări în domeniul protecției mediului. Ministrul a subliniat importanța experienței Lituaniei în procesul de aderare la UE și a exprimat determinarea Republicii Moldova de a urma exemplul Lituaniei în implementarea unor politici de mediu durabile și eficiente.

 

Lituania este cunoscută ca fiind o țară exemplu în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și recuperarea acestora. Ministrul Mediului își dorește preluarea bunelor practici din Lituania pentru a fi implementate în Republica Moldova. Amintim că un bun exemplu deja preluat a fost sistemul de depozit, care presupune plata unei garanții de bani la procurarea unui produs ambalat, iar aceasta va fi recuperată de consumator la returnarea ambalajului.

 

De asemenea, ministrul  Lazarencu a subliniat importanța consolidării colaborării bilaterale în domeniile precum reforma instituțională în sectorul forestier, digitalizarea sectoarelor de mediu și stabilirea prețului carbonului. S-a convenit organizarea unei vizite a delegației din Republica Moldova în Lituania în luna septembrie a acestui an pentru a învăța mai multe despre bunele practici ale Lituaniei în domeniul protecției mediului.