Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Cadrul de implementare a biosecurității pentru managementul resurselor biologice în Moldova

Published on: V, 06/07/2024 - 15:17

Astăzi, în incinta Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, a avut loc atelierul de lansare a Proiectului GEF/UNEP „Cadrul de implementare a biosecurității pentru managementul resurselor biologice în Moldova". La eveniment au participat Vitalie Drăgan, șeful direcției politici în domeniul conservării naturii și biosecurității, Nicolae Aranut, director IP ONIPM, Aurel Lozan, expert în biodiversitate și păduri, experți, silvicultori din întreaga țară. 

 

Scopul proiectului este consolidarea cadrului instituțional de biosecuritate în managementul  speciilor exotice invazive și al organismelor vii modificate printr-o măsură coordonată de analiză a riscului, în conformitate cu Protocolul de la Cartagena, Protocolul suplimentar al acestuia și reglementările relevante privind speciile străine invazive din Republica Moldova.

 

Cei prezenți au discutat despre Proiect, care urmărește să aibă o abordare armonizată a fortificării capacităților cadrelor instituționale de a detecta, eradica, controla și gestiona eficient organismele introduse (IAS și OVM), care ar putea reprezenta o amenințare la adresa biodiversității.