Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministrul Mediului și primarii discută soluții pentru gestionarea eficientă a deșeurilor

Published on: V, 06/07/2024 - 15:09

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu secretarul de Stat, Gheorghe Hajder, s-au întâlnit cu un grup de primare, care au început cu forțele proprii să implementeze proiecte de management a deșeurilor în localitățile lor și au format grupul civic ,,Pune Umărul”. 

 

Primarii au subliniat importanța înlăturării gunoiștilor stihinice, amenajarea de gunoiști autorizate conform standardelor și crearea serviciilor de colectare a gunoiului. De asemenea, au pus accent pe educarea cetățenilor cu privire la plata pentru serviciile de salubrizare și au solicitat sprijin pentru dialogul cu agenții economici responsabili de colectare a deșeurilor. Ministrul a apreciat munca și determinarea doamnelor primare  în acest sens.

 

În toate aceste localități există operator de salubritate, iar cetățenii achită taxa de colectare a deșeurilor, asta face ca localitatea lor să fie una curată și plăcută. La fel, s-a discutat și despre Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” care prevede construcția de infrastructură, procurarea echipamentelor necesare pentru colectarea, transportul, sortarea și reciclarea deșeurilor, precum și închiderea depozitelor neautorizate. Ministrul a reiterat că acesta va avea succes doar dacă va exista implicarea comună din partea primăriilor, Guvernului și a fiecărui cetățean.

 

La finalul întâlnirii, ministrul Lazarencu a reiterat angajamentul său ferm în sprijinirea autorităților locale în eforturile lor de implementare a unor sisteme eficiente de gestionare a deșeurilor. De asemenea, acesta a subliniat importanța modificărilor din Legea 209/2016 referitoare la responsabilitatea extinsă a producătorului, care implică implicarea producătorilor în colectarea și gestionarea deșeurilor generate de produsele plasate pe piață, pentru a asigura reciclarea și valorificarea acestora fără a afecta mediul înconjurător.