În perioada 20-21 martie, Ministerul Mediului organizează la Chișinău Comitetul de Coordonare al Dialogului național privind politica în domeniul gestionării integrate a resurselor de apă. În cadrul evenimentului se discută provocările și oportunitățile din sector, inclusiv prezentarea constatărilor evaluării OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) privind circumstanțele naționale ce țin de finanțarea în domeniul resurselor de apă.
Reuniunea are ca scop prezentarea evoluției acțiunilor întreprinse în domeniul managementului integrat al resurselor de apă și următorii pași în implementarea Programului ,,EU4Environment: Resurse de Apă și Date de mediu în Moldova", precum și coordonarea activităților partenerilor de dezvoltare în sectorul resurselor de apă.
La fel, se va desfășura un atelier de lucru introductiv privind elaborarea secțiunilor naționale în Raportul European de stare a mediului (SOER 2025). Partenerii de implementare vor furniza o actualizare cu privire la activitățile lor cu privire la implementarea programului, evidențiind realizările în planificarea managementului bazinului hidrografic, monitorizarea apei, inclusiv monitorizarea epidemiologiei, instrumente economice, mobilizarea finanțelor, apă și sănătate, evoluții legislative, progrese privind datele de mediu.
Principalele obiective ale ședinței sunt realizarea unei actualizări cu privire la implementarea foii de parcurs a celor 5 Directive UE privind apa în Moldova în temeiul Acordului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, precum și consolidarea dialogului între părțile cheie din sectorul apei, cu privire la provocările și oportunitățile de finanțare a securității apei și îmbunătățirea sistemului în Moldova.
La eveniment participă peste 40 de reprezentanți ai părților interesate, ministerelor și agențiilor, organizațiilor neguvernamentale, mediului academic și celor ai organizațiilor internaționale.
Evenimentul este organizat cu suportul Programului EU4Environment Resurse de Apă și Date de Mediu, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta își propune să îmbunătățească bunăstarea oamenilor din țările partenere estice ale UE și să permită transformarea lor ecologică în conformitate cu Pactul ecologic european și Obiectivele de dezvoltare durabilă.