Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Campania Săptămâna Verde s-a încheiat cu înmânarea premiilor speciale ale Ministerului Mediului

Published on: S, 06/10/2023 - 21:00

Campania „Săptămâna Verde” (5-10 iunie) s-a încheiat sâmbătă, 10 iunie, cu Festivalul Ziua Mediului 2023, organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, în colaborare cu Ministerul Mediului. În cadrul manifestărilor, secretarul general al Ministerului Mediului, Petru Tataru, a înmânat premiile speciale laureaților concursului Ministerului Mediului, prilejuit de sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului, marcată pe 5 iunie.

 

Au fost acordate câte trei premii în patru categorii. În categoria „Activitate științifică” s-au învrednicit de distincții academicianul Aurelian Gulea, academicianul Ion Toderaș și doctorul habilitat Dumitru Bulat – toți trei de la USM. În categoria „Jurnalism” premiile au fost oferite jurnaliștilor Carolina Buimestru de la „Europa Liberă”, Tatiana Fișer de la „Radio Moldova” și Alex Nisteriuc de la „Eco FM”.

 

În categoria „Administrație publică locală” premiile au mers la „Centrul de Tineret al primăriei satului Ustia, raionul Dubăsari”, Primăria Geamăna din raionul Anenii Noi și Primăria orașului Anenii Noi. În categoria „Activism civic și participare comunitară” premii au primit Cristina Scripnic din satul Hoginești raionul Călărași, Organizația Obștească „Grădina Moldovei” și Societatea Ecologică „Biotica”. Cu un premiu special a fost apreciat și Colegiul de Ecologie din Chișinău.  

 

De asemenea, Petru Tataru a înmânat diplome reprezentanților instituțiilor subordonate și celor la care Ministerul Mediului are calitatea de fondator, care s-au remarcat printr-o activitate prodigioasă.

 

În cadrul evenimentului, instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, reieșind din domeniul de activitate, au expus diferite materiale informative, echipamente și utilaje, datorită cărora sunt obținute date despre calitatea mediului. La festival a fost prezentată o bogată expoziție de plante, lăzi pentru compostare, dar și cele mai diverse eco-tehnologii: instrumente de măsurare a microclimei, tehnică și echipamente pentru măsurări și monitorizare radiologică, panouri, colectoare solare, grătar solar, pompă de căldură, panou termic și altele. Tot aici au fost prezenți și producători certificați de produse alimentare sănătoase (bio), produse de artizanat și produse cosmetice. Pentru micii exploratori a fost pregătit un teren special de joacă, unde au fost antrenați în diferite activități.