Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

La Strășeni au avut loc consultări publice privind gestionarea deșeurilor

Published on: L, 05/22/2023 - 12:16

În cadrul unor consultări publice la Strășeni a fost prezentat publicului Ghidul metodologic de elaborare a Programelor Locale de Gestionare Deșeuri (PLGD). Documentul a fost elaborat în vederea transpunerii prevederilor legii privind deșeurile, în corespundere cu obiectivele şi măsurile prevăzute de Programul National pentru gestionarea deșeurilor pentru anii 2023-2027. Scopul ghidului este de a furniza îndrumări metodologice pentru autoritățile publice locale în procesul de elaborare a programelor, respectiv pentru implementarea și dezvoltarea unui sistem integrat de management al deșeurilor în localități, reprezentând și principalul instrument de planificare strategică a gestiunii deşeurilor la nivel local.

 

În contextul evenimentului, înafara discuției privind Ghidul PLGD, au mai fost abordate și alte subiecte: prevederile cadrului legal privind serviciul de gestionare a deșeurilor, prezentarea proiectului Programului Național de Gestionare a Deșeurilor, planificarea finanțării în sector și situația actuală privind sistemul integrat de management al deșeurilor. A mai fost prezentată metodologia privind calcularea tarifelor pentru serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale, subiect față de care participanții au manifestat un interes sporit.

 

Ministerul Mediului a fost reprezentat de către secretarul de stat Grigore Stratulat. La eveniment au  participat primari din raionul Strășeni, responsabili de gestionarea serviciului de management al deșeurilor, operatori de gestionare a deșeurilor și reprezentanți ai societății civile.

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei. Programul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.