Правительство Республики Молдова

Министерство Окружающей Среды

Eveniment regional la Convenția Minamata: reducerea riscurilor cu mercur

Published on: пн, 09/19/2022 - 16:16

Eforturile și reușitele țărilor din Europa de sud-est în implementarea Convenției Minamata sunt discutate, în perioada 19-20 septembrie 2022,  la Chișinău în cadrul unui atelier regional, organizat în cadrul proiectului ,,Suport în procesul post-ratificare de către Republica Moldova a Convenției Minamata și consolidarea capacităților de reducere a riscurilor asociate cu mercurul” în parteneriat cu Secretariatul Convenției Minamata”.

 

Republica Moldova rămâne angajată în efortul de implementare a Convenției Minamata pentru a proteja sănătatea umană și mediul prin reducerea riscurilor asociate cu mercurul și consolidarea capacităților instituționale în țară și în regiune. „De la ratificarea Convenției, acum 5 ani, am avansat în efortul de reducere a surselor prin poluare cu mercur. Din 2022 a fost interzis importul de produse ce conțin mercur. Suntem la etapa creării  infrastructurii de gestionare a deșeurilor periculoase. De asemenea, se lucrează pentru îmbunătățirea cadrului legal, astfel încât acesta să asigure un mediu curat și sănătos, fără a sufoca economia”, a declarat secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi.

 

Secretarul executiv al Convenției Minamata, Monika Stankiewicz, a menționat că ”Relizările unor parteneri cum este Moldova probează eficiența și justifică efortul mare întreprins pentru implementarea Convenției în țările semnatare. Împărtășirea cunoștințelor are o importanță critică  pentru succes”.  Ea a încurajat colaborarea regională, cum este atelierul de la Chișinău, care oferă oportunitatea pentru schimbul de bune practici și lecții învățate pentru reducerea poluării cu mercur. ”Asemenea evenimente arată, inclusiv celor care nu au semnat încă Convenția, că implementarea documentului este fezabilă și aduce beneficii nu doar țării, dar și planetei, făcând Mercurul istorie”, a mai spus Monika Stankiewicz

 

Atelierul regional a întrunit reprezentanți ai țărilor semnatare a Convenției Minamata, inclusiv ai Românei, Bulgariei, Macedoniei de Nord, Muntenegru, Sloveniei, precum și Europol, Programul ONU pentru mediu, experți, reprezentanți și reprezentante ai societății civile și mediului academic. Timp de două zile participanții vor discuta despre managementul mercurului metalic, înregistrarea și raportarea deșeurilor, traficul de deșeuri, cooperarea regională și internațională în domeniu, provocările și oportunitățile, precum și vor face schimb de bune practici și experiențe.

 

Republica Moldova a ratificat Convenția Minamata în 2017. Obiectivul Convenției este protejarea sănătății umane și a mediului împotriva emisiilor antropice și a eliberărilor de mercur și compuși ai mercurului.

 

Proiectul SIP ,,Suport în procesul post-ratificare de către Republica Moldova a Convenției Minamata și consolidarea capacităților de reducere a riscurilor asociate cu mercurul”este co-finanțat de Programul Internațional Specific și urmăreste reducerea graduală a cantității de mercur în termen de 10 ani de la intrarea în vigoare a Convenției și substituirea produselor și obiectelor ce conțin mercur sau/și compuși de mercur.