Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Două localități din România au renunţat la autobuze cu motoare termice în favoarea celor electrice

Cover Image: 
Body: 

Oraşele din România optează tot mai mult pentru mijloace de transport ecologice — autorităţile locale s-au lansat într-o campanie amplă de modernizare a parcurilor de transport public, unităţile rulate cu motoare termice fiind înlocuite cu autobuze noi, 100% electrice. Primul oraş care a lansat pe drumurile publice autobuze electrice a fost Cluj-Napoca, iar orăşelul Turda devine primul oraş din România prin care vor circula doar autobuze electrice.

 

Astfel, săptămâna aceasta în oraşul Turda din judeţul Cluj au fost puse în circulaţie 20 autobuze noi, cu propulsie 100% electrică, înlocuind, astfel, vechea flotă de unităţi de transport public. Electrobuzele au fost livrate de compania cehă Sor. Nivelul de echipare al noilor mijloace de transport include un sistem de aer condiţionat, conexiuni Wi-Fi internet, sistem de navigaţie GPS, camere video şi sistem de bilete electronice.

 

De menţionat, că autorităţile locale din România optează tot mai des pentru mijloace de transport ecologice. Cea mai mare flotă de autobuze electrice aparţine acum oraşului Cluj-Napoca, unde circulă 41 autobuze electrice. În viitorul apropiat, însă, alte trei oraşe din România îşi vor suplini flota de autobuze cu vehicule electrice, iar autorităţile de la Bucureşti planifică să lanseze pe drumurile publice nu mai puţin de 100 autobuze electrice.

 

Primarul oraşului Turda, Cristian Matei, a declarat, că finanţările europene reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor de infrastructură, fiind depuse proiecte pe toate axele posibile.

 

 „A fost esenţial ca municipiul Turda să beneficieze de finanţări externe pentru ca noi să putem rezolva problemele de infrastructură, motiv pentru care am făcut tot posibilul să atragem cât mai multe fonduri europene. Astfel, alături de echipa din Primărie am depus proiecte pe absolut toate axele disponibile. Am reuşit să achiziţiom 20 de autobuze electrice, din care 18 au fost deja livrate, iar restul vor veni şi vor intra în circulaţie până la sfârşitul anului. Turda va trece, astfel, la un sistem de transport modern, la standarde europene”, a spus Matei” , primarul oraşului Turda.

 

Cele 20 de autobuze electrice au costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro).

 

 „ Pe lângă achiziţia de autobuze electrice, proiectul Planului de Mobilitate Urbană prevede asfaltarea şi modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun, cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de staţii moderne, e-ticketing, monitorizare video, dar şi implementarea sistemului de Bike Sharing”, a precizat Cristian Matei.

 

Mobilitatea durabilă este expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic şi eficient, prietenos cu mediul, dar în acelaşi timp, statornic şi tradiţional, asigurând un echilibru între valorificarea modurilor şi infrastructurii de transport tradiţionale cu necesitatea de modernizare şi asigurare a consumului eficient de resurse şi promovarea modurilor de transport nepoluante.

 

 

 

Sursa: Piataauto.md

           zf.ro