Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Atelierul de instruire regional privind producerea Raportului Național de Stare a Mediului

Published on: Tue, 10/15/2019 - 16:17
Press Release Type: 

În perioada 8-9 octombrie, la Bratislava, reprezentanții Agenției de Mediu și Biroul Național de Statistică din Republica Moldova au participat la cel de al 2-lea atelier de lucru cu referire la procesul de producere a raportului Național privind Starea Mediului.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția Europeană de Mediu (AEM), în colaborare cu Ministerul Mediului al Republicii Slovace și Agenția Slovacă de Mediu (ASM) în cadrul proiectului ENI SEIS II East- implementarea principiilor și practicilor Sistemului Partajat de Informație de Mediu în regiunea Parteneriatului Estic.

Acest atelier de lucru a avut scopul să consolideze capacitățile instituționale, schimbul de cunoștințe și bune practici în evaluarea integrată de mediu, producerea periodică a rapoartelor naționale de mediu în baza datelor și indicatorilor statistici, comparabili la nivel regional în conformitate cu Raportul European de Stare a mediului (SOER).

Reprezentanții Agenției de Mediu și al Biroului Național de Statistică împreună cu specialiștii din țările partenere au avut posibilitatea de a împărtăși progresul și experiența națională cu privire la realizările obținute ca rezultat al colaborării cu Agenția Europeană de Mediu și experții slovaci din cadrul Agenției Slovace de Mediu. Aceștia oferind suport continuu în elaborarea și implementarea  Foii de Parcurs pentru producerea raportului național și sintezei pe țară privind starea mediului.

Totodata au fost enumerate acțiunile întreprinse pînă la acest moment de către Agenția de Mediu, în atribuțiile căreia intră crearea si administrarea Sistemului Informațional Integrat de Mediu, elaborarea sistemului de indicatori statistici naționali de mediu și elaborarea Raportului National Starea Mediului în Republica Moldova pentru 4 ani. In acest sens, au fost enumerate problemele existente, dar si pașii urmatori, care urmează să fie întreprinși de către Agenția de Mediu cu suportul partenerilor.