Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Speciile periclitate

Published on: Sat, 05/18/2019 - 08:42
Press Release Type: 

La data de 17 mai este marcată Ziua Speciilor Periclitate (Endangered Species Day). Scopul aceastei acțiuni este trimiterea unui semnal de alarmă în privința situației în care au ajuns la nivel global speciile de floră și faună.
 
Ce este specie periclitată?
Specie periclitată - specie în pericol de exterminare, a cărei supravieţuire este improbabilă dacă factorii cauzali continuă să influenţeze starea ei.
 
Cîte specii sunt considerate periclitate?
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii afișează peste 23.000 de specii de plante și animale amenințate cu dispariția pe lista roșie, inclusiv corali, păsări, mamifere și amfibieni. Dar oamenii de știință din spatele acestei liste recunosc că numărul reprezintă doar o fracțiune din numărul probabil de specii amenințate, deoarece cercetătorii nu au lărgimea de bandă pentru a evalua toate amenințările potențiale.
 
De ce contează speciile pe cale de dispariție?
Pierderea speciilor amenință să reducă biodiversitatea, prezența unei varietăți de specii într-o anumită zonă, care este esențială pentru susținerea atît a ecosistemelor locale, cît și a ecosistemului global. Biodiversitatea ajută la asigurarea îndeplinirii anumitor funcții specifice și necesare în cadrul unui ecosistem - felul în care polenizarea permite plantelor să înflorească și prădătorii să elimine dăunătorii. Biodiversitatea garantează că, dacă o specie va dispărea sau va părăsi o anumită regiune, un altul este acolo pentru al înlocui. În cele din urmă, prăbușirea ecosistemelor poate duce la probleme cu pagube enorme.