Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Atenție, AMBROZIA!

Agenția de Mediu avertizează cetățenii Republicii Moldova despre pericolul pe care îl prezintă planta cu denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, periculoasă pentru culturile agricole, dar și pentru sănătatea oamenilor.

 

Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.

 

Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, cu diametrul de 20 microni, alergic pentru om.

 

Simptomele alergiei la polenul de ambroizie se manifestă prin:

· rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);

· accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;

· afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.

· șoc anafilactic - cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitănd intervenţie medicală urgentă.

 

Reieșind din situația alarmantă creată de răspîndirea acestei plante, pe parcursul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei şi un Plan de acţiuni pentru anii 2019-2024 (Hotărârea Guvernului nr. 967/2018).

 

Responsabili de implementarea măsurilor stabilite de Guvern sunt gestionarii terenurilor, care sunt obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.

 

În cazul nerespectării de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a cadrului normativ cu privire la combaterea acestei plante, conform Codului Contravenţional nr. 218/2008 se prevăd următoarele sancţiuni:

 

Art. 117. (3) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.

 

Art. 405. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Unitatea convenţională constituie 50 lei.

 

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile sale teritoriale vor verifica şi identifica terenurile infestate cu această buruiană primăvara, după răsărirea acesteia, inclusiv până la data de 30 mai a fiecărui an (după diferenţierea vegetativă faţă de alte specii de buruieni) şi vor întreprinde măsurile prevăzute în Codul Contavenţioal.

 

Întru minimizarea acţiunii nefaste a polenului de ambrozie asupra sănătăţii populaţiei, solicităm întregii societăţi să se mobilizeze pentru realizarea activităţilor de combatere.