Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

ZIUA INTERNAȚIONALĂ FĂRĂ PUNGI DE PLASTIC

Published on: Wed, 07/03/2019 - 14:19
Press Release Type: 

3 iulie – Ziua Înternațională fără pungi de plastic

Majoritatea dintre noi folosim în fiecare zi pungile de plastic subțiri folosite de aproape fiecare comerciant pe care îl vizităm. Indiferent dacă cumpărăm produse alimentare sau nealimentare, aproape garantat că vom ieși din magazin cu o pungă de plastic umplută cu lucruri noi. Apoi, cînd ajungem acasă îndepărtăm rapid, aruncînd ambalajul fără grijă. Ne-am oprit vreodată să luăm în considerare ce se întâmplă cu acele pungi de plastic?

 

Ziua Internațională fără pungi din pastic marcată anual la data de 3 iulie este dedicată sporirii gradului de conștientizare asupra acestor aspecte și a problemelor foarte reale și presante generate de cele mai populare produse din plastic de unică folosință – pungile. Reamintim că acele pungi pe care le luăm de la comercianții cu amănuntul sunt folosite pentru o perioadă incredibil de scurtă, de obicei sub 25 de minute, ca apoi să fie eliminate.

 

Eliminarea deșeurilor de plastic reprezintă o problemă care afectează toate țările. În cele în curs de dezvoltare, oamenii nu au prea multe opțiuni, decît să le arunce la groapa de gunoi sau să le ardă în spațiu deschis, ca să scape de ele. Acolo unde există totuși sisteme de gestionare a deșeurilor, iar acestea pot fi reciclate, dacă ambalajele au în componență și alte materiale decît plasticul, sfîrșesc tot la groapa de gunoi sau sunt arse.

 

Potrivit celor mai recente date, publicate de Tearfund, Fauna & Flora International, WasteAid și The Institute of Development Studies, la nivel mondial în fiecare secundă un autobuz etajat plin de plastic este ars sau aruncat la groapa de gunoi. Astfel, într-un an, cantitatea totală este în jur de 70 de milioane de tone.

 

În marile ținuturi ale oceanului sunt recife masive alcătuite din tot felul de deșeuri din plastic, iar pungile de plastic predomină printre ele. Aceste mari insule plutitoare ajung la sute de kilometri, ca mari monumente pentru risipirea omenirii.

 

Ținem să amintim că, Grupul de 20 de miniștri ai mediului și ai energiei din țările dezvoltate economic – G20 – a anunțat că va adopta un nou cadru de acţiune pentru a stopa poluarea cu plastic la nivel global. Noua abordare va presupune explicarea clară a măsurilor, promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice și se va baza pe cooperare internaţională.

 

Conform noului cadru, membrii G20 vor promova o abordare ușor de înțeles pentru a reduce volumul de deşeuri din plastic, ce ajung în apa mărilor şi oceanelor, prin diferite măsuri şi prin cooperare internaţională, dar şi prin promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice şi a metodologiilor de analiză.

Ziua Internațională fără pungi din plastic ne oferă ocazia să ne reamintim, că fiecare acțiune pe care o luăm și fiecare sac de care dispunem influențează viața tuturor oamenilor din generația viitoare.