Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Record în cea mai nordică așezare umană

Published on: Fri, 07/19/2019 - 09:10
Press Release Type: 

Cea mai nordică aşezare permanentă din lume, situată la mai puţin de 900 de kilometri de Polul Nord, a înregistrat duminică, 14 iulie, 21 0C, deși maximele din această perioadă ar trebui să fie 6,1 grade, astfel serviciul meteorologic canadian a înregistrat un „record absolut de căldură”.

 

„Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele şi sutele de recorduri doborîte de încălzirea globală”,a precizat Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului, pentru AFP, citat de Yahoo News.

 

„Nu este exagerat să o denumim un val de căldură arctică”,a spus la rîndul său David Phillips, climatolog principal în cadrul Ministerului canadian al Mediului, precizînd că este vorba „de recorduri înregistrate în fiecare dintre aceste zile”.

 

Regiunea arctică se încălzeşte de trei ori mai rapid decît alte zone de pe glob, a reamintit Castellan, nevoia de a reduce emisiile de carbon devenind acută.

 

La Conferința de la Paris privind schimbările climatice (COP21) din decembrie 2015, 195 de țări au adoptat primul acord privind clima la nivel global, obligatoriu din punct de vedere juridic. Pentru a împiedica schimbările climatice periculoase, UE s-a angajat în cadrul Acordului de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% pînă în 2030 prin comparație cu nivelul din 1990.

 

Acordul are ca scop limitarea încălzirii globale sub 2°C și depunerea eforturilor pentru a o limita la 1,5°C. Reducerea emisiilor de CO2 este esențială pentru atingerea acestui scop, iar UE lucrează cu țările Partenere din Est pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce emisiile.

 

Petru aceste țări în mod separat, în baza datelor din 2016 ale Agenției Internaționale pentru Energie, s-a estimat cantitatea emisiilor de CO2- tone per persoană. Totodată, conform calculelor bazate pe datele proiectului ,,Convenția Primarilor din Est”, finanțat de UE, s-a stabilit că pentru a absorbi 1 tonă de CO2 este nevoie de plantarea a 46 de copaci.

 

Astfel, pentru:

- Armenia- emisiile de CO2 – 1,67 tone per persoană, echivalentul de arbori – 77;

- Azerbaidjan – 3,22 t CO2/pers., 148 arbori;

- Belarus – 5,59 t CO2/pers., 257 arbori;

- Georgia – 2,37 t CO2/pers., 109 arbori;

- R. Moldova – 2,17 t CO2/pers., 100 arbori;

- Ucraina – 4,39 t CO2/pers., 202 arbori.

 

Dorim să reamintim că, Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, prevede elaborarea şi aprobarea de către Republica Moldova a unei strategii de dezvoltare cu emisii reduse de dioxid de carbon şi a unor măsuri pe termen lung de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

În acest scop, prin Hotărîrea Guvernului nr. 1470 din 30.12.2016 este aprobată Strategia de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova pînă în anul 2030 şi Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova pînă în anul 2030. Acest document strategic stabilește Potenţialul de atenuare al acţiunilor adecvate la nivel naţional în perioada 2016-2030 cu obiective general și specifice care vizează reducerea necondiţionată, pînă în anul 2030, a emisiilor totale naţionale de gaze cu efect de seră nete cu nu mai puţin de 64% comparativ cu nivelul anului 1990, în susţinerea efortului global de menţinere a tendinţei de creştere a temperaturii medii globale, pînă în anul 2100, în limita de pînă la 2°C. Obiectivul de reducere a emisiilor ar putea creşte pînă la 78% în mod condiţionat – în conformitate cu un acord global, care ar aborda teme importante, aşa ca resursele financiare cu costuri reduse, transferul de tehnologii şi cooperarea tehnică, accesul la toate în măsură corespunzătoare cu provocările schimbării globale a climei.