Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Ce trebuie să știi despre păduri

Cover Image: 
Body: 

În așteptarea Zilei Internaționale a Pădurilor, instituită de Națiunile Unite în 21 martie 2012, vă oferim câteva informații interesante despre păduri.

Pădurile acoperă 4 miliarde de hectare, adică aproape 30 la sută din suprafața uscată a Pământului.

Pădurile găzduiesc mai mult de jumătate din totalul speciilor de plante, animale și insecte ce trăiesc pe Pământ. Cea mai impresionantă biodiversitate poate fi găsită în pădurea amazoniană, dar și în Indonezia, Malaezia sau Australia. Aici există încă păduri prin care, cândva, au trecut și dinozaurii.

15 miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an

O estimare făcută în 2015 susținea că pe Pământ sunt aproape trei mii de miliarde de copaci, jumătate fiind în regiunile tropicale și subtropicale.

Cercetătorii au descoperit că în fiecare an sunt tăiați peste 15,3 milioane de copaci, iar doar în ultimii 12.000 de ani omenirea a defrișat peste 46% din suprafața totală a pădurilor.

În prezent, aproape 7 milioane de hectare de pădure dispar în fiecare an.

Importanța pădurilor în asigurarea unui ecosistem echilibrat este crucială. Pădurile sunt rezervoare uriașe de carbon, moderează temperatura locală, prin transpirație, previn eroziunea solului și joacă un rol important în atragerea precipitațiilor.

Peste 300 de milioane de oameni trăiesc în pădure.

Mai mult de un sfert din medicamentele pe care le folosim conțin substanțe ce se găsesc în plantele din pădurile tropicale.

 

Pădurea este scena în care se desfășoară multe dintre poveștile vechi, însă ciudățeniile naturii depășesc imaginația populară.

Pentru a prospera în condiții extreme, unele păduri s-au adaptat în metode care mai de care mai bizare.

Mai jos, vă prezentăm cinci dintre cele mai bizare păduri din lume:

1. Pădurea din deșert

Cu toate că nu este tehnic o pădure vie, copacii din Deadvlei, din Namibia, oferă un peisaj foarte straniu.

Deadvlei înseamnă mlaștină moartă. Este un platou înconjurat de unele dintre cele mai înalte dune de nisip din lume. Aceste dune obișnuiau să se umple cu apă, când se revărsa râul ce curge prin apropiere, oferind destulă hrană unei păduri ce părea să crească în mijlocul deșertului.

Râul a secat în urmă cu 900 de ani, iar în urma au rămas doar copacii morți, care, din cauza aridității climei, nu se descompun, oferind o priveliște aproape post-apocaliptică.

 

2. Pădurea scufundată

De la cea mai uscată pădure din lume, mergem la cea mai umedă. Pădurea din lacul Kaindy, din Kazahstan, a apărut în urma unui cutremur produs în 1911, când a apărut un baraj natural ce a dus la inundarea zonei.

Copaci au fost acoperiți cu apă, iar deasupra apei au mai rămas doar vârfurile goale ale trunchiurilor. Sute de astfel de țepe ies din apa cristalină a lacului de munte, în timp ce crengile scufundate sunt acum casă pentru numeroase viețuitoare acvatice.

 

3. Pădurea care sângerează

Copacii de pe insula Socotra, din Yemen, sunt printre cele mai ciudate forme de viață vegetală de pe Pământ. Forma de umbrelă a arborilor sângele dragonului este compusă din numeroase crengi puternice, care produc o rășină de culoare roșie.

Această secreție a fost folosită în scopuri medicinale de mii de ani, fiind considerată benefică pentru cei care suferă de diaree, febră și ulcer.

 

4. Pădurea strâmbă

Pădurea strâmbă de lângă satul polonez Nowe Czarnowo este cea mai tânără din topul nostru, însă una dintre cele mai ciudate.

Cei peste 400 de pini care cresc cu o îndoitură de 90 de grade la baza trunchiurilor, au fost modelați astfel de mâna omului, în preajma anului 1930, când zona era controlată de germani.

Se pare că nemții doreau să experimenteze cu lemnul strâmb, în special pentru construcția de mobilă sau de ambarcațiuni. Această metodă de deformare a lemnului a fost pierdută.

 

5. Pădurea Hoia-Baciu

O pădure de lângă Cluj-Napoca, România stârnește, de mai bine de 50 de ani, controverse la nivel mondial. Aici ar fi fost fotografiat un OZN, iar poza nu a fost încă dovedită a fi falsificată în vreun fel, iar localnicii vorbesc despre numeroase evenimente inexplicabile ce se petrec aici.

Vizitatorii povestesc că atmosfera codrului este una profund neplăcută, provocând greață, dureri de cap și stări de anxietate.

 

Sursă: silvanews.ro