Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Legea privind gazele fluorurate cu efect de seră, votată în prima lectură

Published on: J, 12/01/2022 - 15:47

Cu 63 de voturi a deputaților, a fost votată în prima lectură, legea privind gazele fluorurate cu efect de seră. Scopul prezentei legi constă în crearea cadrului juridic privind punerea în aplicare a măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice și de protecție a mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră.

 

Gazele fluorurate cu efect de seră sunt o familie de gaze utilizate în numeroase aplicații industriale. Deși gazele F nu au proprietăți de diminuare a stratului de ozon, sunt de toxicitate scăzută și non-inflamabili, majoritatea acestora au un înalt potențial de încălzire globală, astfel, contribuind la încălzirea globală, atunci când sunt eliberate în atmosferă. Acestea sunt utilizate preponderent ca agenți de refrigerare în echipamentele frigorifice, de climatizare și pompe de căldură, agenți de expandare pentru spume, substanțe de stingere a incendiilor, agenți propulsatori pentru aerosoli și solvenți.

 

Pentru a răspunde amenințării tot mai mari a schimbărilor climatice care rezultă din creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de sera, Republica Moldova depune eforturi pentru a-și onora angajamentele asumate prin semnarea Convenției-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei (CONUSC) și Acordului de la Paris – stabilizarea concentrațiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă la un nivel care să împiedice orice perturbare antropogenă periculoasă a sistemului climatic. În vederea atingerii acestui obiectiv, creșterea globală a temperaturii medii anuale la suprafață nu ar trebui să depășească nivelurile preindustriale cu mai mult de 1.5°C.

 

Actul normativ conține reglementări care prevăd prevenirea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră. De asemenea, proiectul  de lege prevede interzicerea montării noilor instalații ce funcționează pe baza gazelor F precum și restricționarea treptată a importului echipamentelor ce conțin gaze fluorurate, cum ar fi anumite categorii de frigidere și congelatoare, sisteme de climatizare, spume și aerosoli.

 

Conform Raportului de Dezvoltare Umană pentru 2019, Republica Moldova este considerată una dintre cele mai dezavantajate țări  din Europa de Sud Est, cu un înalt grad de vulnerabilitate la schimbările climatice. Din ultimii 20 de ani, 18 au fost printre cei mai calzi ani înregistrați vreodată, iar fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi incendiile forestiere, valurile de căldură și inundațiile devin din ce în ce mai frecvente atât în Europa, cât și în Republica Moldova.