Iordanca-Rodica Iordanov: Moldova a avansat puternic în reducerea surselor de poluare cu mercur

Published on: M, 09/20/2022 - 16:03

Republica Moldova a avansat în ultimii 5 ani în protejarea sănătății umane și a mediului împotriva poluării cu mercur. Din acest an este interzis importul de produse ce conțin mercur, astfel Moldova aliniindu-se la prevederile  Convenției Minamata, a declarat secretara de stat, Ministerul Mediului Iordanca-Rodica Iordanov la un seminar regional despre îmbunătățirea răspunsului de mediu, organizat la Chișinău, în perioada 19-20 septembrie curent.

 

Potrivit Secretarei de Stat al Ministerului Mediului, Moldova are o experiență bună de împărtășit cu alte state. La această oră, un proiect de Regulament pentru gestionarea ecologică  privind depozitarea deșeurilor de mercur este la etapa consultărilor publice, acesta asigurând un salt calitativ pentru atingerea obiectivului de mediu curat în țara noastră.  

 

”Moldova a realizat progrese remarcabile în gestionarea produselor cu adaos de mercur. Aceste produse și deșeurile de mercur sunt o provocare pentru toate părțile, însă există un larg interes pentru a învăța din experiența țării voastre. Sunt sigur că la final acest proiect va deveni un model regional, a spus Eisaku Toda, Secretaritul Convenției de la Minamata, Programul ONU pentru Mediu.

 

Declarațiile au fost făcută în marja atelierului regional ”Îmbunătățirea răspunsului de mediu pentru a aborda și reduce riscurile asociate cu mercurul și consolidarea capacităților instituționale în Europa Centrală și de Sud-Est”, organizat la Chișinău de proiectul „Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata de către Moldova prin consolidarea capacităților de eliminare și reducere a riscurilor asociate cu mercurul” în parteneriat cu Secretariatul Convenției Minamata cu suportul Programului internațional specific (SIP), dedicat consolidării capacităților și asistenței tehnice pentru implementarea Convenției.

 

Republica Moldova beneficiază de sprijin din partea SIP de la finele anului  2020. La nivel global, pentru perioada 2022-2026 au fost alocate 5 miliarde de dolari pentru protecția mediului prin mecanismul financiar Facilitatea Globală de Mediu și 265 milioane dolari suport pentru implementare a Convenției Minamata.