Felicitări cu Ziua Silvicultorului!

Published on: S, 09/17/2022 - 08:11

Stimați  silvicultori, dragi colegi!

 

Cu prilejul frumoasei sărbători profesionale, marcate tradițional în a treia sâmbătă a lunii septembrie, vă adresăm cele mai sincere şi cordiale felicitări, cu urări de bine şi prosperitate.

 

Gestionarea eficientă a pădurilor prezintă o necesitate iminentă, având în vedere multitudinea de servicii ecosistemice, pe care le oferă Pădurea. Republica Moldova este o țară cu un nivel redus de împădurire, insuficient pentru menținerea unui echilibru ecologic constant, asigurarea necesităților economice și sociale. Reprezintă o axiomă faptul că,  pădurile au un rol crucial în atenuarea schimbărilor climatice și efectele acestora, de aceea, paza, protecția și regenerarea pădurilor, precum și stoparea declinului biodiversității sunt obiective de prim-plan pentru viitor.

 

Regenerarea pădurii și extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră este o prioritate a sectorului forestier național. Pentru perioada anilor 2022-2031, Republica Moldova și-a asumat extinderea suprafețelor împădurire/reîmpădurire pe o suprafață de 100,000 ha și plantarea circa 500 mln puieți forestieri, și promovarea în special a speciilor autohtone bine adaptate la schimbările climatice. În realizarea acestui obiectiv ambițios contăm foarte mult pe profesionalismul, dedicarea și implicarea dumneavoastră, stimați silvicultori.  

 

Ministerului Mediului își exprimă  recunoștința profundă pentru contribuția pe care o aduceți în gestiunea  şi gospodărirea durabilă a pădurilor moldave. De regulă, în această perioadă, silvicultorii sunt antrenați în lucrări ce caracterizează toamnele - în special cele ce sunt realizate în campaniile de plantare. În această perioadă de criză vă îndemnăm să fim solidari, echitabili și să contribuim la reducerea presiunii prin corectitudinea acțiunilor realizate și cât de repede posibil să revenim la  prezență notabilă în toate acțiunile de sporire a suprafețelor împădurite şi a bunăstării țării.