Convenția Minamata - 5 ani de la ratificare – reducem riscurile asociate cu mercur

Published on: V, 09/16/2022 - 10:39

După 5 ani de la ratificarea Convenției Minamata de către Republica Moldova, reprezentanții țărilor semnatare care contribuie la reducerea riscurilor asociate cu mercur și protejarea sănătății umane se întrunesc la Chișinău. Atelierul regional  „Îmbunătățirea răspunsului de mediu pentru a aborda și reduce riscurile asociate cu mercurul și consolidarea capacităților instituționale în Europa Centralăși de Sud-Est este organizat de Ministerul Mediului, în perioada 19-20 Septembrie 2022.

 

Reprezentanții mass-media sunt invitați la un briefing de presămarți, 20 septembrie, ora 11:00,  Jazz Hotel, str. Vlaicu Pârcălab, 72, unde vor fi prezentate realizările Republicii Moldova, după 5 ani. Convenția de la Minamata a fost semnată pentru a reduce poluarea cu mercur în viitor, precum și asumarea angajamentelor internaționale și regionale pe această dimensiune. 

 

Reprezentanți ai țărilor semnatare a Convenției Minamata, ai Europol, ai Programului ONU pentru mediu, experți, reprezentanții societății civile și mediului academic se întrunesc la Chișinău pentru a face schimb de bune practici și cunoștințe despre reducerea riscurilor asociate cu mercurul și îmbunătățirea răspunsului de mediu. La 5 ani de la ratificarea Convenției Minamata, Republica Moldovarămâne angajată în efortul de implementare a Convenției pentru a proteja sănătatea umană și mediul prin reducerea riscurilor asociate cu mercurul și consolidarea capacităților instituționale în țară și în regiune.

 

Convenția de la Minamata a fost semnată pe 10 octombrie 2013, în numele orașului japonez în care, între anii 1950-1960, s-a înregistrat cel mai grav caz de poluare cu mercur, după un accident ecologic la o uzină chimică, care a deversat o mare cantitate de ape industriale poluate cu metilmercur în Golful Minamata, 1932. În anul 2017, Republica Moldova a ratificat Convenția de la Minamata, care obligă țările semnatare ale acestui document să contribuie la protejarea sănătății umane și a mediului de emisiile antropice de mercur și de compuși ai mercurului în aer, apă și sol.

 

Atelierul regional  „Îmbunătățirea răspunsului de mediu pentru a aborda și reduce riscurile asociate cu mercurul și consolidarea capacităților instituționale în Europa Centrală și de Sud-Est”, este organizat de proiectul SIP ,,Suport în procesul post-ratificare de către Republica Moldova a Convenției Minamata și consolidarea capacităților de reducere a riscurilor asociate cu mercurul”, în parteneriat cu Secretariatul Convenției Minamata.