Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

În Moldova a ajuns metoda de fermentare a deşeurilor organice

Cover Image: 
Body: 

Deşeurile nevalorificate nu sînt doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică. În medie, europenii produc 481 de kilograme de deşeuri într-un an. O mare parte sînt transformate în compost.
 

Mai nou, metoda a fost adusă şi în Republica Moldova. Se numeşte "bokashi" şi presupunne fermentarea resturilor alimentare, din care apoi se obţine humus - un sol bogat în nutrienţi.

 

Humus. Acest termen este relativ nou pentru Republica Moldova. Susţinătorii modului sănătos de viaţă au implementat deja un proiect, prin care îşi propun să promoveze Bokashi drept o metodă eficientă de a scăpa de deşeurile organice,

 

Proprietara și fondatoarea magazinului de produse organice relatează:

 „Noi am pornit cu ideea de a crea un mod de a putea scăpa de deşeurile din bucătărie, igienic, fără mirosuri şi cu folos.”

 

Procesul Bokashi de bază constă în colectarea deşeurilor alimentare într-un container ermetic şi adăugarea de microorganisme benefice intr-un substrat. Acest nou substrat – "bokashi bran" sau tărîţe bokashi, se vinde sau se poate prepara acasă. Ca substrat poate fi folosit orice material bogat în carbon, cum sînt tărîţele, rumeguşul de lemn sau hîrtia.

 

Fondatorul magazinului de produse organice a mai adăugat:

Ceea ce propunem noi este a treia la sursă, a separa materia organică, a o precomposta, începînd cu bucătăria, după care, a doua etapă este fermentarea prin viermecompost. Ce este vermicompostul este digerarea finală, de către aceste fiinţe drăgălaşe. Ei au foarte multe bacterii şi fermenţi în interiorul tubului digestiv. Trecînd materia organică prin ele, rîmele în finalitate produc un viermecompost – produs ideal.”

 

Cei care au asistat la prezentarea publică au fost convinşi de faptul că Bokashi este o metodă eficientă de refolosire a deşeurilor.

 

În Japonia, oraşe întregi au adoptat acest sistem de gestionare a deşeurilor şi au amenajat grădini impresionante cu ajutorul Bokashi. Amestecul de bacterii este, de asemenea, folosit pentru tratarea apelor reziduale şi la reducerea mirosurilor la fermele de animalele.

 

Amintim că, în conformitate cu art. 2 din Legea privind deșeurile nr. 209 din 29.07.2016Biodeşeurile sunt deşeurile biodegradabile provenite din grădini şi parcuri, deșeuri alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, restaurantelor, firmelor de catering sau din magazine de vînzare cu amănuntul şi care sînt compatibile cu deşeurile provenite de la întreprinderile de prelucrare a produselor alimentare;

 

Gestionarea biodeşeurilor se efectuează astfel încît să se asigure:

    a) colectarea separată a biodeşeurilor în vederea compostării şi fermentării acestora;
    b) tratarea biodeşeurilor într-un mod care asigură un înalt nivel de protecţie a mediului;
    c) producerea din biodeşeuri a unor materiale fără riscuri pentru mediu.

 


Deşeurile biodegradabile provenite din parcuri şi grădini vor fi colectate separat şi transportate la staţiile de compostare sau pe platforme individuale de compostare.

În cazul în care biodeşeurile colectate separat conţin substanţe periculoase, se interzice tratarea acestora în staţii de compostare.

 

 


Sursa: noi.md