Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Din nou 25: Au început discuțiile privind schimbările climatice COP25 la Madrid

Cover Image: 
Body: 

Protestele puternice din Chile au adus principalul eveniment climatic al anului la Madrid. Discuțiile despre schimbările climatice ale ONU, care reunesc toate țările lumii pentru a salva planeta de o catastrofă climatică, se desfășoară deja de 25 de ani, iar societatea civilă speră că țările vor începe în sfârșit să acționeze. Discuțiile s-au deschis cu discursul șefilor de stat, un discurs încurajator din partea democratului american Nancy Pelosi și a planurilor Ucrainei de a se dezice de utilizarea cărbunelui.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antoniu Guterres, a luat cuvântul la ceremonia de deschidere, unde, în discursul său, a reamintit delegaților COP25 că obiectivul principal al conferinței a fost acela de a progresa în probleme cheie, în special articolul 6 din Acordul de la Paris privind piețele carbonului. Deasemenea, a atras atenția și asupra necesității de a consolida în continuare ambițiile în procesul de pregătire și revizuire a noilor planuri naționale de acțiune climatică, care ar trebui să apară anul viitor.

„Este esențial să stabilim prețul carbonului dacă dorim să limităm creșterea temperaturii globale și să evităm schimbările climatice ireversibile. Punerea în aplicare a articolului 6 va ajuta la crearea și lansarea piețelor, la mobilizarea sectorului privat și la asigurarea faptului că regulile sunt aceleași pentru toată lumea ”, a spus Guterres.

Liderul Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, a declarat luni, la o conferință climatică a ONU, că lumea încă poate conta pe Statele Unite pentru a lupta împotriva încălzirii globale, în ciuda deciziei lui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris. Pelosi și alți 14 membri ai Congresului SUA s-au aflat la Madrid pentru a sublinia că majoritatea cetățenilor din Statele Unite sunt angajați pentru obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris, la fel ca majoritatea candidaților prezidențiali democratici.

"Suntem aici pentru a vă spune tuturor, în numele Camerei Reprezentanților și al Congresului Statelor Unite, că suntem încă de acord, suntem încă de acord!", a spus Pelosi, aplaudat la forul șefilor de stat din țările vulnerabile la schimbările climatice.

În cadrul unui eveniment intitulat „Transformare echitabilă la nivel de bază: Pregătirea pentru renunțarea la cărbune”, Konstantin Krynitsky, coordonatorul campaniei „Transformarea corectă a regiunilor cu mine de cărbune din Ucraina”, a vorbit despre situația care se înrăutățește constant în industria cărbunelui ucrainean, în colaborare cu autoritățile locale din orașele miniere din regiunea Donetsk și integrarea lor în Platforma de Dezvoltare Durabilă, pentru a promova diversificarea economiei locale și nevoia de transformare. De asemenea, s-au exprimat recomandări autorităților naționale, regionale și locale cu privire la modul în care se poate asigura o retragere treptată și echitabilă de la utilizarea cărbunelui, pe baza unei analize a experienței de închidere a minelor în Germania, Republica Cehă, România și Ucraina.

În declarațiile sale de deschidere a evenimentului, premierul spaniol Pedro Sanchez a subliniat importanța femeilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pedro Sanchez a onorat memoria unei femei de știință americane, care încă din 1856 a descoperit pentru prima dată efectul încălzirii din CO2.

Olga Boyko, coordonatorul rețelei climatice CAN EECCA a declarat:

„Cu un sfert de secol în urmă, țările s-au reunit și au decis că ar trebui să acționeze împreună pentru a ne proteja planeta. Chiar și atunci, oamenii de știință erau siguri că oamenii influențează creșterea globală a temperaturii. Din păcate, în ultimii 25 de ani, emisiile de dioxid de carbon au crescut și odată cu ele temperatura globală. Publicul s-a săturat să spere la decizii politice rapide, oamenii au participat la greve masive pe tot parcursul anului. Mai mult, copiii și tinerii au devenit lideri în această mișcare, realizând ce fel de lume pot lăsa adulții ca moștenire. Suntem în pragul anului 2020 și nicăieri nu mai avem unde să ne retragem. Acordul de la Paris intră în vigoare, țările urmează să își revizuiască contribuțiile naționale, proclamând una câte una stare de urgență climatică , iar tinerii devin tot mai activi din punct de vedere politic și sunt gata să lupte pentru viitorul lor sigur. COP25 este un moment pentru a arăta că au trecut 25 de ani pentru un motiv întemeiat și suntem pregătiți pentru măsuri decisive pentru a ne proteja viitorul de o catastrofă climatică. ”

 

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (2019), cunoscută și sub denumirea de COP25 este a 25-a Conferință a Națiunilor Unite privind încălzirea globală, care are loc la Madrid, Spania, în perioada 2 - 13 decembrie 2019.

COP25 este un eveniment destul de important pentru procesul climatic internațional. Aceasta are loc literalmente cu o lună înainte de începerea acțiunilor de implementare a Acordului climatic de la Paris (intrat oficial în vigoare în noiembrie 2016, după ratificarea de către numărul necesar de țări). Aici trebuie să se aprobe regulile finale ale acordului. Discuțiile dintre țări sunt acum concentrate în jurul mecanismelor economice ale noului acord, înlocuind omologii lor de la Kyoto.

 

Sursă: express-novosti.ru