Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

4 octombrie Ziua Mondială a Animalelor

Published on: Mon, 10/07/2019 - 11:35
Press Release Type: 

Ziua Mondială a Animalelor a fost inițiată de către Heinrich Zimmermann cu misiunea ,,de a ridica statutul animalelor” în scopul îmbunătățirii standardelor de bunăstare de pe glob.

Această zi unește și mobilizează forța globală, fiind un bun prilej de unitate a organizaţiilor dedicate bunăstării animalelor şi protecţiei mediului înconjurător. De un real folos este cunoașterea principalelor probleme care încalcă drepturile animalelor, ca exemplu:

 

– distrugerea habitatelor;

– vînătoarea;

– experimentele pe animale;

– condițiile în care sunt crescute animalele;

– abandonarea animalelor de companie;

– simțul proprietății asupra vieții animalelor, etc.

 

Amintim că, fauna Republicii Moldova cuprinde circa 17 mii de specii animale dintre care 16,5 mii sunt nevertebrate și 460 de vertebrate. Fauna vertebratelor include 70 specii de mamifere, 281 specii de păsări, 14 specii de reptile, 14 specii de amfibieni și 82 specii de pești.

Există o tendinţă de reducere sau chiar de dispariţie a mai multor specii de animale, fapt care o arată și numărul în creștere a speciilor incluse în fiecare ediție a Cărții Roșii.

În prima ediție a cărții apărută în 1976 erau incluse aproximativ 50 specii de plante și animale rare, pe cale de dispariție. În cea de a doua ediție apărută în 2001 au fost incluse 116 specii de animale, iar în a treia ediție a cărții sunt incluse 219 specii de animale.

Cartea Roşie a Republicii Moldova, ediţia a treia, este, deopotrivă, o carte-document şi o carte-avertisment.

Această statistică trebuie să ne îndemne la analiza acțiunilor și impactului nostru asupra animalelor, precum și, la contientizarea rolului acestor viețuitoare în natură și în viața omului.