Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Ziua Internaţională a Tigrului!

Published on: Tue, 07/30/2019 - 08:10
Press Release Type: 

29 iulie, ziua simbolică în care se atrage atenţia asupra populaţiei de tigri aflată în scădere. Braconajul și pierderea habitatului sunt principalele cauze care au adus această specie în pericol de dispariție.

 

În anul 2010, în cadrul summit-ului dedicat tigrului, care a avut loc la Sankt Petersburg, ziua de 29 iulie a fost stabilită ca Zi internaţională a tigrului.

 

Tigrul, această creatură magnifică, prin combinaţia culorii portocaliu cu dungi negre, este cea mai mare dintre felinele de talie mare, la nivel planetar. În ultimul secol, dintre cei 100.000 de tigri aflaţi în libertate, 97% au dispărut. Dacă în 2013 puteau fi găsite în libertate 3.274 de exemplare, în 2014 populaţia a ajuns la 3.000 de tigri. Printre cauzele acestei situaţii tragice se numără pierderea habitatului natural, intervenţia omului şi schimbările climatice.

 

Tigrul îşi duce viaţa în toate tipurile de păduri, de la taigaua îngheţată din estul siberiei, la pădurile de mangrove din sunderband, de la pădurile uscate şi spinoase din nord-vestul Indiei, la junglele cu iarbă înaltă de la poalele Himalayei şi de la văile împădurite din Nepal, unde tigrii se pot întâlni chiar şi la 3.000 de metri altitudine, pînă la junglele umede de pe teritoriile Indochinei şi Indoneziei.

 

Tigrul caspic, astăzi dispărut, vîna prin amestecul de păduri de stejar, mlaştini şi stufăriş numit de localnici tugai, habitat foarte asemănător celui din pădurile Letea şi Caraorman din Delta Dunării.

 

Tigrii adulţi sunt carnivore solitare, care îşi stabilesc teritoriul în zone cu pradă suficientă, cu ascunzişuri şi apă. Nu sunt însă exclusivişti din acest punct de vedere: mai mulţi tigri îşi pot intersecta teritoriile, iar regatul unui mascul se suprapune peste domeniile cîtorva femele. Cu totul alta este situaţia atunci cînd un tigru mascul încalcă teritoriul altuia, căci în peste 90% dintre cazuri se lasă cu moarte de tigru! Pentru a evita aceste lupte feroce, tigrii îşi marchează teritoriul cu urină şi cu zgîrieturi lăsate pe scoarţa copacilor.

 

De ce sunt tigrii importanți?

Protejînd un tigru, protejăm 100 km pătrați de pădure. Creșterea numărului de tigri înseamnă mai mult decît salvarea unei singure specii. În calitate de prădător mare, tigru joacă un rol esențial în menținerea unui ecosistem sănătos. Pădurile pe care tigrii le populează sunt locuri diverse din punct de vedere biologic, care susțin specii sălbatice și comunități locale. Trebuie luat în calcul faptul că pădurile oferă întregii lumi servicii de mediu esențiale pentru omenire: aer curat, apă dulce, surse de hrană, stabilizarea solului și multe altele. Nu în ultimul rînd, tigrii sunt o adevarată sursă de trai pentru oameni. În general, acolo unde exista tigri, există atracție turistică. Acolo unde există turiști, comunitățile locale se pot bucura de surse de venit.

 

Tigrul este un supraviețuitor, care a evoluat de-a lungul a mii de ani. În zilele noastre este alungat din casa lui, prins, jupuit sau înfometat pentru obținerea oaselor, pentru ca uciderea lui este ilegală. Cu toate acestea, tigrul se străduiește să supravițuiască, în puținele fragmente de pădure de care se mai poate bucura. Este un motiv suficient de puternic pentru a-i da o sansă de a lupta pentru destinul său.

 

Salvînd tigrii, arătăm întregii planete că protejarea naturii și dezvoltarea economică merg mînă în mână, iar natura nu este o piedică în calea progresului. În același timp, înlesnim conservarea altor specii care trăiesc în aceste habitate. Cel mai important este faptul că ne protejăm resursele naturale, asigurînd un viitor generațiilor viitoare, speciilor și planetei.

 

Ce s-ar întampla dacă tigrii ar dispărea?

Atunci cînd un element al unui ecosistem fragil dispare, efectele asupra întregului lanț al biodiversității și asupra comunităților de oameni este major și de lungă durată. Tigrul se află în varful lanțului trofic, în toate ecosistemele în care trăiește. Datorită lui, populațiile de căprioara, porc sălbatic și antilopă sunt păstrate sub control. Dacă tigrii nu ar exista, numărul acestora ar exploda, ceea ce ar provoca o devastare a vegetației și dispariția insectelor și a animalelor mici care depind de mediul vegetal. Practic, dispariția tigrului ar provoca un efect în lanț asupra celorlalte specii.