Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

EcoAtitudine

Published on: Thu, 06/27/2019 - 16:56
Press Release Type: 

Este extrem de important să realizăm că atitudinea se reflectă atît interior, asupra noastră, cît şi exterior asupra celor din jurul nostru.

Problemele de mediu vin de la cetăţean, de la cultura lui, de la mentalitatea lui faţă de mediul înconjurător.

O mare parte din problemele de mediu cu care ne confruntăm în prezent se datorează faptului că nu toți înțeleg gravitatea propriilor acțiuni.

 

Fiecare dintre noi are o datorie morală față de mediu. Aceasta impune un nou stil de atitudine față de mediu - EcoAtitudinea. Ea se manifestă dacă suntem:

- responsabili;

- informaţi;

- activi.

 

Problemele de mediu sunt deosebit de complexe, deoarece cauzele sunt interdependente, fapt ce necesită acţiuni la toate nivelurile: autorităţi locale, naţionale şi regionale, fiecare avînd propriul rol în creşterea responsabilităţii faţă de protecţia mediului.

Formarea şi dezvoltarea responsabilităţii ecologice nu reprezintă un proces neplanificat, ci, dimpotrivă, este un proces complex prin care statul prin instituții competente promovează consecvent politicile de mediu, instruirea şi educaţia ecologică.

Pe lîngă înţelegerea fenomenelor derulate în ecosisteme, a interrelaţiilor dintre om şi mediul de viaţă, este necesară dezvoltarea capacității analitice şi sintetice, a gîndirii critice raţionale, a utilizării argumentaţiei logice, a capacităţii de analiză a datelor şi de rezolvare de probleme, a creativităţii şi independenţei în gîndire, a dezvoltării capacităţii de comunicare, a muncii în echipă, a simţului artistic/estetic şi a fundamentului etic/moral.

 

Persoana care își dezvoltă ecoatitudinea va tinde mereu să fie informată, deoerece informaţia ca instrument de cercetare a proceselor care au loc în diferite sisteme, reflectează legăturile obiective cauză-efect din mediul înconjurător.

 

Accesul la informaţia de mediu este nelimitat. Trăim în era tehnologiei avansate și putem beneficia de acest ,,lux” zilnic, consultînd diverse acte normative care reglementează norme și cerințe în domeniul protecției mediului, rapoartele care reflectă starea componentelor de mediu, cum sînt aerul, apa, solul.

 

Şi nu întotdeauna este vorba de rea voinţă sau de nepăsare, de foarte multe ori cauzele sînt reprezentate de cunoştinţele insuficiente sau de interpretarea greşită a informaţiilor incomplete.

 

Cîteva lucruri simple pe care le puteti face avînd ecoatitudine :

1. Reduceți, reutilizați, reciclați

Alegeți produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, reciclați hîrtie, plastic, sticla, reviste îi ziare, precum și doze de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumatate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, reduceți anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

2. Folosiți cumpătat încalzirea și aerul condiționat

Confortul personal este important, dar excesul nu se justifică. Soluții inteligente de izolare a casei vă pot ajuta să economisiți energie atît iarna, cît și vara, prin reducerea nevoilor de încalzire sau a costurilor pentru aer condiționat. Puteți reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).

3. Alegeti becurile economice

 

Un bec fluorescent are viața mai lungă decît unul clasic și folosește doar două treimi din energia necesară acestuia, plus că dă cu 70% mai puțină caldură în încăpere. Un scenariu raportat la SUA arăta că, dacă fiecare familie ar folosi măcar un bec fluorescent în locul unuia clasic, acest fapt ar reduce cu 40 de miliarde de kilograme emisia de gaze de seră (ca și comparație, ar echivala cu scoaterea din circulație a 7,5 milioane de mașini).

 

4. Conduceți întelept și mai puțin

Cu cît folosiți mai rar mașina, cu atît se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați combustibili. Așa că, dacă nu e vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încercați mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar daca, totuși, alegeți mașina, încercați să fiți eficienți: să aveți cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curatat.

5. Cumparati produse eficiente energetic

 

Cînd alegeți o mașină nouă, orientați-vă către una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucatarie. Încercați să evitați tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

6. Folositi mai putina apa calda

 

În loc de apa fierbinte pentru duș sau baie, încercați o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de dus cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. Mai nou, hainele pot fi spalate și cu apă rece sau doar usor încalzită la masina de spălat, nu mai este nevoie sa le fierbeți la 90 de grade.

7. Stingeți lumina

 

Cînd plecați din casă, închideti becurile și scoateți din priză aparatura electronică. Cînd sunteți acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în acelați timp.

8. Plantați un copac

Oriunde: în gradină, curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai multi.

9. Încercați energiile alternative

 

Dacă aveți posibilitatea să folosiți energii alternative, nu ezitați.

10. Invatati si incurajati si pe altii

Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înțeleagă importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicati-le ca orice gest conteaza!

ATITUDINEA determină ALTITUDINEA !